Η ενέργεια είναι πολύτιμη. Με απλούς τρόπους εξοικονομούμε και μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Μικρότερη κατανάλωση, μεγαλύτερη οικονομία.
Μικρότερη κατανάλωση, μεγαλύτερη οικονομία
- Τους καλοκαιρινούς μήνες, προτιμούμε τη χρήση ανεμιστήρα αντί του κλιματιστικού, καθώς καταναλώνει αισθητά μειωμένη ενέργεια. Τα κλιματιστικά καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικότερα τις ώρες αιχμής, με αποτέλεσμα να αυξάνεται κατακόρυφα ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος.
- Επειδή το καλοκαίρι στην Κύπρο είναι ιδιαίτερα θερμό, το κλιματιστικό σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί αναγκαιότητα. Κάνουμε συχνή συντήρηση για μείωση της κατανάλωσης μέχρι και 30% και το ρυθμίζουμε στους 26οC. Κάθε ένας βαθμός πιο κάτω, καταναλώνει 7% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια για ψύξη/θέρμανση
- Φροντίζουμε έτσι ώστε σημεία του σπιτιού από τα οποία ενδεχομένως υπάρχει απώλεια ψύξης, όπως πόρτες, παράθυρα, τοίχοι και οροφή, να μονώνονται ικανοποιητικά. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε μέχρι και 40% ηλεκτρική ενέργεια.
- Κάνοντας συχνή συντήρηση των εγκαταστάσεων θέρμανσης, μειώνουμε την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 30% και κατ' επέκταση έχουμε μειωμένο λογαριασμό ρεύματος.
- Προτιμούμε τον ηλιακό θερμοσίφωνα, καθώς σε αντίθεση με τον ηλεκτρικό, δεν καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια.
- Δεν ξεχνούμε τον θερμοσίφωνα αναμμένο. Για τη δική μας ευκολία, αλλά και για μείωση του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, βάζουμε υπενθύμιση στο κινητό μας ή χρονοδιακόπτη στη συσκευή.
- Διατηρούμε το ψυγείο μας μακριά από μέρη που τα βλέπει ο ήλιος ή συσκευές που παράγουν θερμότητα, αφού μπορούν να αυξήσουν την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 30%. Ακόμα, φροντίζουμε να κάνουμε συχνά απόψυξη και να θυμόμαστε να κλείνουμε πάντα την πόρτα.
- Αντικαθιστούμε τους συμβατούς λαμπτήρες με λάμπες LED, οι οποίες μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 70% και έχουν δεκαπλάσια διάρκεια ζωής.
- Για το μαγείρεμα, χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας, καθώς με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε 30%-60% ενέργεια, αλλά και χρόνο.
- Το πλύσιμο ρούχων και πιάτων, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και νερού, γεμίζουμε πλήρως τα πλυντήρια πριν από κάθε χρήση και πλένουμε στη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία.
- Το ηλεκτρικό σίδερο καταναλώνει τόση ενέργεια όση 10 λάμπες των 100 watt. Σιδερώνοντας συνθετικά ρούχα με χλιαρό σίδερο, ή διπλώνοντας μεγάλα rούχα πριν τα σιδερώσουμε, όπως π.χ. σεντόνια, μπορούμε να πετύχουμε μεγάλη οικονομία.
- Αφαιρούμε από τον ρευματοδότη ηλεκτρικές μικροσυσκευές, όπως φορτιστές, όταν δεν τις χρησιμοποιούμε.
- Προτιμούμε να απενεργοποιούμε συσκευές, όπως για παράδειγμα η τηλεόραση, παρά να τις αφήνουμε σε λειτουργία αναμονής, αφού εξακολουθούν να καταναλώνουν ενέργεια.
Συμβουλές για ασφαλή χρήση ηλεκτρικών συσκευών
- Βεβαιωνόμαστε ότι οι ηλεκτρικές συσκευές που αγοράζουμε, κατασκευάστηκαν βάσει Διεθνών Προτύπων ασφαλείας.
- Αν παρατηρήσουμε ότι κάποια συσκευή δεν λειτουργεί σωστά, πριν αρχίσουμε να ψάχνουμε, διακόπτουμε αμέσως την παροχή ηλεκτρισμού. Δεν δοκιμάζουμε ποτέ να την επιδιορθώσουμε μόνοι μας. Καλούμε τεχνικό.
- Αν διαπιστώσουμε ότι μία πρίζα είναι σπασμένη ή έχει ραγίσει, την αντικαθιστούμε άμεσα.
- Καλό είναι να γνωρίζουμε πως τα χρώματα στα καλώδια έχουν τυποποιηθεί και είναι τα ίδια σε όλη την Ευρώπη.
- Για λόγους ασφαλείας, όλες οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις έχουν σύστημα γείωσης. Εγκαθιστούμε τριπολικούς ρευματοδότες και βεβαιωνόμαστε ότι η γείωση είναι σωστά ενωμένη.
- Δεν ενώνουμε ποτέ τριπολικό καλώδιο σε διπολικό ρευματολήπτη.
- Χρησιμοποιούμε ρευματοδότες με θυρίδες που κλείνουν και τις τρεις υποδοχές. Εναλλακτικά, μπορούμε να βάλουμε καπάκια στις υποδοχές.
- Δεν αντικαθιστούμε ποτέ ασφάλειες, με άλλες μεγαλύτερης έντασης ρεύματος.
- Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι οι ρευματολήπτες 13 Αμπέρ έχουν δικές τους ασφάλειες, τις οποίες αντικαθιστούμε εύκολα και τις αναγνωρίζουμε από το καφέ τους χρώμα.
- Αποφεύγουμε τη χρήση διπολικών ρευματοληπτών για συσκευές που χρειάζονται γείωση.
- Χρησιμοποιώντας καλώδια μικρού μήκους για τις συσκευές μας, εκτός από οικονομία, μειώνουμε και τις πιθανότητες ατυχήματος μέσα στο σπίτι.
- Για τα επιτραπέζια φωτιστικά μας, επιλέγουμε λαμπτήρα στο μέγεθος που προτείνει ο κατασκευαστής και δεν στερεώνουμε το κάλυμμα του φωτιστικού στον λαμπτήρα.
- Για να καθαρίσουμε μια ηλεκτρική συσκευή, αφαιρούμε πρώτα τον ρευματολήπτη, αφού βεβαιωθούμε ότι ο ρευματοδότης είναι απενεργοποιημένος
- Δεν αμελούμε ποτέ την αντικατάσταση ενός σπασμένου διακόπτη.
- Αποφεύγουμε όσο το δυνατό περισσότερο τη χρήση πολύπριζων. Αν είναι αναγκαίο, το χρησιμοποιούμε μόνο για τροφοδότηση μικρής ισχύος συσκευών.
- Βεβαιωνόμαστε ότι η ηλεκτρική μας θερμάστρα διαθέτει προστατευτικό κάλυμμα μπροστά από τις ράβδους. Για να την καθαρίσουμε, την αποσυνδέουμε από τον ρευματοδότη.
- Αποφεύγουμε να σέρνουμε την ηλεκτρική σκούπα από το καλώδιο. Για μεγαλύτερη απόδοση και ασφαλή λειτουργία, τη στέλνουμε συχνά για συντήρηση.
- Αν έχουμε στο σπίτι μας σώματα θέρμανσης, φροντίζουμε να είναι πάντα ακάλυπτα.
- Εάν πρόκειται να αλλάξουμε λαμπτήρα, πρώτα κλείνουμε τον διακόπτη και περιμένουμε λίγα λεπτά για να κρυώσει, πριν την αλλαγή.
- Φροντίζουμε έτσι ώστε το καλώδιο του ανεμιστήρα να είναι μακριά από τους έλικες και ότι αυτοί είναι καλά προστατευμένοι.
- Αν θα χρησιμοποιήσουμε εργαλεία κήπου, βεβαιωνόμαστε ότι οι εξωτερικοί ρευματοδότες είναι καλυμμένοι και ότι η λειτουργία τους ελέγχεται με διακόπτη διαρροής ρεύματος γειώσεως.
- Ο εξωτερικός φωτισμός είναι απαραίτητος αν το γκαράζ ή το εργαστήριο είναι ξεχωριστά από το σπίτι. Προτιμούμε να συμβουλευτούμε έναν ειδικό για την εγκατάστασή του.
- Δεν χρησιμοποιούμε μεταλλικές κατασκευές όπως κληματαριές ή απλώστρες, για εγκατάσταση εξωτερικού φωτισμού
- Το νερό αποτελεί καλό αγωγό του ηλεκτρισμού. Για τη δική μας ασφάλεια, δεν αγγίζουμε ποτέ ρευματοδότες με βρεγμένα χέρια.
- Σε περίπτωση που ένα κομμάτι ψωμί κολλήσει στη φρυγανιέρα, δεν χρησιμοποιούμε μαχαιροπίρουνα. Απενεργοποιούμε τον ρευματοδότη και αφαιρούμε το κομμάτι, ανοίγοντας τη βάση της φρυγανιέρας.
- Πριν γεμίσουμε την τσαγιέρα με νερό, βεβαιωνόμαστε ότι ο ρευματοδότης που την ελέγχει είναι απενεργοποιημένος.
- Δεν εγκαθιστούμε ποτέ ρευματοδότες μέσα στο μπάνιο, καθώς το νερό και οι υδρατμοί αυξάνουν τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.
- Αποφεύγουμε το τύλιγμα του καλωδίου γύρω από το σίδερο, όταν αυτό είναι ζεστό. Παράλληλα, φροντίζουμε να αντικαταστήσουμε τυχόν φθαρμένο καλώδιο. Αν έχουμε ατμοσίδερο, το αφαιρούμε πάντα από τον ρευματοδότη πριν το γεμίσουμε.